Καλτσόνε με μοτσαρέλα, κασέρι, ντομάτα και ζαμπόν
Αρχικά κοσκινίζετε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ
Κάνετε ένα άνοιγμα στο κέντρο τους και ρίχνετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το λάδι
Αρχίζετε να ρίχνετε στο κέντρο λίγο-λίγο το νερό, ενώ ζυμώνετε παράλληλα
Όταν η ζύμη είναι λεία και ελαστική την κάνετε μπάλα, την σκεπάζετε και αφήνετε να σταθεί και να φουσκώσει για 25'-30'
Στη συνέχεια τη χωρίζετε σε 4 κομμάτια και ανοίγετε με έναν πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια
Φτιάχνετε στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο περίπου 20 εκατοστά και πάχος περίπου 1 εκατοστό
Απλώνετε στο μισό από κάθε καλτσόνε το χυμό ντομάτας ή τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ρίχνετε από πάνω αλατοπίπερο και ρίγανη.
Τρυπάτε τη ζύμη σε αρκετά σημεία με ένα πιρούνι και πασπαλίζετε με τα τυριά
Βάζετε από πάνω το ζαμπόν
Διπλώνετε στη μέση και το πιέζετε καλά στις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσει
Τα αλείφετε με λάδι και αν θέλετε πασπαλίζετε με σουσάμι
Τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί ή με λαδόκολλα και τα αφήνετε για 15'- 20' να φουσκώσουν
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 18'-20' ή μέχρι να ροδίσουν
Υλικά
Για τη ζύμη
4 κούπες αλεύρι (μισό για όλες τις χρήσεις και μισό σκληρό)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 με 1 κούπα νερό χλιαρό
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. σ. ελαιόλαδο
Σουσάμι (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
300 γρ. μοτσαρέλα σε κομματάκια ή τριμμένο
300 γρ. κασέρι σε κομματάκια ή τριμμένο
100 γρ. ζαμπόν κομμένο σε λωρίδες
Μισή κούπα χυμό ντομάτας ή 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο για άλειμμα
Αρχικά κοσκινίζετε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ
Κάνετε ένα άνοιγμα στο κέντρο τους και ρίχνετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το λάδι
Αρχίζετε να ρίχνετε στο κέντρο λίγο-λίγο το νερό, ενώ ζυμώνετε παράλληλα
Όταν η ζύμη είναι λεία και ελαστική την κάνετε μπάλα, την σκεπάζετε και αφήνετε να σταθεί και να φουσκώσει για 25'-30'
Στη συνέχεια τη χωρίζετε σε 4 κομμάτια και ανοίγετε με έναν πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια
Φτιάχνετε στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο περίπου 20 εκατοστά και πάχος περίπου 1 εκατοστό
Απλώνετε στο μισό από κάθε καλτσόνε το χυμό ντομάτας ή τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ρίχνετε από πάνω αλατοπίπερο και ρίγανη.
Τρυπάτε τη ζύμη σε αρκετά σημεία με ένα πιρούνι και πασπαλίζετε με τα τυριά
Βάζετε από πάνω το ζαμπόν
Διπλώνετε στη μέση και το πιέζετε καλά στις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσει
Τα αλείφετε με λάδι και αν θέλετε πασπαλίζετε με σουσάμι
Τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί ή με λαδόκολλα και τα αφήνετε για 15'- 20' να φουσκώσουν
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 18'-20' ή μέχρι να ροδίσουν
Υλικά
Για τη ζύμη
4 κούπες αλεύρι (μισό για όλες τις χρήσεις και μισό σκληρό)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 με 1 κούπα νερό χλιαρό
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. σ. ελαιόλαδο
Σουσάμι (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
300 γρ. μοτσαρέλα σε κομματάκια ή τριμμένο
300 γρ. κασέρι σε κομματάκια ή τριμμένο
100 γρ. ζαμπόν κομμένο σε λωρίδες
Μισή κούπα χυμό ντομάτας ή 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο για άλειμμα