Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλο παραδοσιακή
Σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με τα πράσα και μόλις μαλακώσουν προσθέστε το σπανάκι
Αλατοπιπερώστε και αφήστε μέχρι η γέμιση να πιει τα νερά της. Όταν είναι έτοιμη μεταφέρετέ την σε ένα μπολ και αφήστε την να κρυώσει
Για το φύλλο, βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ κι προσθέστε το νερό, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι και ανακατέψτε προσεκτικά, στην αρχή με ένα κουτάλι.
Όταν η ζύμη σας αρχίζει να γίνεται σιγά σιγά ομοιόμορφη, μεταφέρετέ την σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ξεκινήστε το ζύμωμα, μέχρι να μην κολλάει καθόλου και να είναι λεία και απαλή.
Σκεπάστε την με μία πετσέτα και αφήστε την για 15 λεπτά
Μέχρι να ετοιμαστεί ζύμη σας, προσθέστε στη γέμιση το γιαούρτι και τη φέτα και ανακατέψτε καλά.
Μοιράστε τη ζύμη σας στα δύο και σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε φύλλο, ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος του ταψιού σας.
Βάλτε το ένα φύλλο στο ταψί, έπειτα ρίξτε από πάνω τη γέμιση και στη συνέχεια σκεπάστε με το άλλο φύλλο.
Κόψτε την πίτα σε κομμάτια και αλείψτε καλά με λάδι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα
ΥΛΙΚΑ:
Για το φύλλο:
4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. τσαγιού νερό
1 κουτ.σούπας ξύδι
4 κουτ.σούπας λάδι
1 κουτ.γλυκού κοφτό αλάτι
Λάδι και αλεύρι για το άνοιγμα φύλλων
Για τη γέμιση:
1 κουτ.σούπας λάδι
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 πράσα ψιλοκομμένα
400 γρ σπανάκι
300 γρ φέτα (θρυμματισμένη)
Μισή κούπα στραγγιστό γιαούρτι
2 αυγά
Αλάτι και πιπέρι