Χτυπάμε στο μίξερ (με το σύρμα) το βούτυρο με τη ζάχαρη αλλά δεν την βάζουμε όλη, κρατάμε μία κουταλιά από τη ζάχαρη για μετά
Χτυπάμε στο γουδί τη μαστίχα με την υπόλοιπη ζάχαρη και την προσθέτουμε στο μίξερ
Ρίχνουμε στο μίξερ ένα–ένα τα τρία αβγά. Προσοχή όχι και τα τέσσερα αβγά, το τέταρτο θα μας χρειαστεί το ασπράδι του για επάλειψη
Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά
Αφαιρούμε από το μίξερ το σύρμα και τοποθετούμε τον γάντζο
Προσθέτουμε το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μισή διαλυμένη μαγιά, σιγά-σιγά το αλεύρι και τέλος την υπόλοιπη μαγιά από το μπολ
Χτυπάμε μέχρι να γίνει μαστιχωτή και ελαστική η ζύμη και την αφήνουμε για 10 λεπτά σκεπασμένη για να φουσκώσει
Στη συνέχεια πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήμα σφιχτής πλεξούδας και τα αφήνουμε να φουσκώσουν δεύτερη φορά
Βάζουμε το ασπράδι από το τέταρτο αβγό σε ένα μικρό μπολ και το χτυπάμε με ένα πιρούνι μέχρι να ξεκινήσει να ασπρίζει
Αλείφουμε από πάνω τα τσουρέκια με ένα πινέλο με το χτυπημένο ασπράδι αβγού και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου
Ψήνουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 40-45 λεπτά
Υλικά
Για 2 τσουρέκια
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
200 γρ. χλιαρό νερό
40 γρ. φρέσκια μαγιά
100 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
4 μεσαία αβγά (το 1 μόνο ασπράδι)
1/4 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
1/2 κ.γ. κακουλέ
1 κ.γ. μαχλέπι
Φιλέ αμυγδάλου (για πασπάλισμα)