
Μουσακάς παραδοσιακός με ψητές μελιτζάνες ή πατάτες ή κολοκυθάκια
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C. Κόψτε τις μελιτζάνες ή τις πατάτες ή τα κολοκυθάκια κατά μήκος, σε φέτες πάχους μισού εκατοστού και τοποθετήστε τις σε χαρτί ψησίματος που έχετε λαδώσει ελαφρώς. Ραντίστε τις με λίγο λάδι και ψήστε τις για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίξτε 2 κουταλιές λάδι και σε μεσαία φωτιά τσιγαρίστε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο, την κανέλα και τη ρίγανη, μαγειρέψτε για δυο επιπλέον λεπτά και μετά αναμείξτε το μείγμα με τον κιμά. Ανεβάστε λίγο τη φωτιά και ψήστε μέχρι να πάρει καφέ χρώμα ο κιμάς και μέχρι το μείγμα να στεγνώσει. Ύστερα, προσθέστε τον ντοματοπολτό και το κρασί και αφήστε τα να σιγοβράσουν. Στη συνέχεια χαμηλώστε τελείως τη φωτιά και αφήστε για 30-40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Στο τέλος, ρίξτε και το μαϊντανό
Μπεσαμέλ. Ζεστάνετε το γάλα καλά, χωρίς να βράσει και λιώστε το βούτυρο σε ένα ξεχωριστό σκεύος. Ρίξτε το αλεύρι στο βούτυρο, μαγειρέψτε για 2 λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε σιγά σιγά το μείγμα στο γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και μετά ρίξτε το τριμμένο τυρί. Αναμείξτε καλά μέχρι να λιώσει και το τυρί.
Αφού λιώσει, βγάλτε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Αφού κρυώσει, ρίξτε μέσα τα αυγά, αλάτι και τέλος το μοσχοκάρυδο
Απλώστε το ένα τρίτο από τις μελιτζάνες (ή πατάτες ή κολοκυθάκια) στη βάση του ταψιού και από πάνω απλώστε τον μισό κιμά. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τελική στρώση από μελιτζάνες (ή πατάτες ή κολοκυθάκια) και με αποκορύφωμα τη μπεσαμέλ. Ψήστε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, ενώ πριν σερβίρετε, αφήστε τον μουσακά να κρυώσει για μισή ώρα περίπου
Υλικά
Ελαιόλαδο
3 μελιτζάνες (ή πατάτες ή κολοκυθάκια) κομμένες σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
500 γρ. αρνίσιος κιμάς
Πελτές ντομάτας διαλυμένος σε 150 ml. νερό
150 ml κόκκινο κρασί
Ρίγανη
Κανέλα
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για τη μπεσαμέλ
500 ml γάλα
60 γρ. βούτυρο
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
2 αυγά χτυπημένα
Μοσχοκάρυδο