Σουτζουκάκια παραδοσιακά

http://sydagesgr.blogspot.com/2017/06/soutzoukakia.html

Σουτζουκάκια παραδοσιακά
Για τα σουτζουκάκια:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το σκόρδο, τα αβγά, το κύμινο, την κανέλα, το ελαιόλαδο, το ψωμί, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς



Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 1 ώρα.
Πλάθουμε κεφτέδες σε σχήμα μακρύ οβάλ και σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.
Εναλλακτικά, για πιο ελαφριά, μπορούμε βάλουμε τα σουτζουκάκια στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.

Για τη σάλτσα:
Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κρασί, το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το κύμινο, την πάστα ντομάτας, το δαφνόφυλλο, τις ελιές (προαιρετικά) και αλατοπιπερώνουμε.
Βράζουμε και κατόπιν σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά, ώστε να μην τα σπάσουμε.
Σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά, ώστε τα σουτζουκάκια να πάρουν τα αρώματα και τη γεύση της ντομάτας.


Υλικά

Για τα σουτζουκάκια:
800 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 αβγά
1 κουτ γλυκού κύμινο, τριμμένο (αν θέλουμε, βάζουμε κι άλλο, 2-3 κ.γ.)
Μισό κουτ γλυκού κανέλα
1/4 φλ ελαιόλαδο
5 φέτες ξερό ψωμί μουσκεμένες σε κόκκινο κρασί, στυμμένες
Αλάτι
Αιπέρι, φρεσκοτριμμένο


Για τη σάλτσα:
3 φλ χυμός ντομάτας
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 φλ κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουτ σούπας πάστα ντομάτας
Ελαιόλαδο
1 κουτ γλυκού ζάχαρη
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κουτ γλυκού κύμινο
1 δαφνόφυλλο
2 κουτ σούπας πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)

Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια ζεστά με μπόλικη σάλτσα και τα συνοδεύουμε με ρύζι ή πουρέ πατάτας