Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

http://sydagesgr.blogspot.com/2017/05/kolkythakia-gemista-aygolemono.html

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο
Πλένουμε τα κολοκυθάκια. Όσα είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στα δύο. Από τη μία μεριά κόβουμε μια μικρή φετούλα για σκέπασμα και τα ανοίγουμε προσεκτικά χωρίς να τα τρυπήσουμε.

Τα κρητικά κολοκυθάκια, ακόμη και μεγάλου μεγέθους, είναι πολύ τρυφερά και δεν χρειάζεται να ξύσουμε τη φλούδα τους.
Κρατάμε το υλικό που βγάζουμε από το εσωτερικό τους. Αναμειγνύουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα τα πράσινα,  τριμμένα στον τρίφτη της ντομάτας τα ξερά).
Προσθέτουμε τον μαϊντανό τον άνηθο και τον δυόσμο, το μισό λάδι , 1 κούπα από την «ψίχα» των κολοκυθιών κομμένη σε μικρά καρεδάκια και αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε καλά το μείγμα να αναμειχθούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις

Γεμίζουμε τα κολοκύθια και τα βάζουμε σε ταψί κατάλληλου μεγέθους.
Προσθέτουμε 1,5 κούπα νερό και το υπόλοιπο λάδι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στην πρώτη σχάρα από το κάτω επίπεδο του φούρνου, για μια ώρα περίπου

Τα ξεσκεπάζουμε, αδειάζουμε προσεκτικά το ζουμί του ταψιού σε ένα μπολ και τα ξαναβάζουμε ξεσκέπαστα στο φούρνο για μισή ώρα περίπου ακόμη

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα αυγολέμονο:
Μετράμε το ζωμό που πήραμε από το ταψί και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 2 κούπες.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει. Πιθανόν να χρειάζεται λίγο αλάτι.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μισή κούπα κρύο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.
Μόλις αρχίσει να πήζει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την κουζίνα για να μην πιάσει.
Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού λίγο λίγο.
Προσθέτουμε λίγο από το καυτό μείγμα στο μείγμα των αυγών χτυπώντας τα.
Αδειάζουμε τα αυγά στην κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας.

Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια, βάζοντας σε κάθε πιάτο όση σάλτσα θέλουμε. Την υπόλοιπη την βάζουμε σε μπολ για όποιον θέλει να συμπληρώσει


Υλικά:
10 κολοκύθια μέτρια (ή λιγότερα μεγάλα που τα κόβουμε στα δύο)
300 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
Μισή κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μισή κούπα άνηθο
2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
Μισή κούπα ρύζι (καρολίνα ή νυχάκι)
Μισή – 1 κούπα λάδι (το μισό στο μείγμα της γέμισης, το μισό στο ταψί)
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη σάλτσα αυγολέμονο:
1-2 αυγά
2-3 κουταλάκια κορν φλάουρ
Χυμός δύο λεμονιών