Ο χοιρινός κιμάς κάνει πιο άσπρα μπιφτέκια, ο μοσχαρίσιος πιο σκούρα. Μπορείτε να βάλετε μισό μισό τον κιμά
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια, τουλάχιστον για 10 λεπτά. Το αυγό "φουσκώνει" τον κιμά αλλά αν δεν σας αρέσει μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λίγη σόδα μαγειρικής. Προσθέστε σταδιακά τη φρυγανιά και το λάδι. Το μείγμα θα πρέπει να γίνει απόλυτα ομοιογενές, αφράτο και ενωμένο.
Αφήστε το να μείνει, αν έχετε χρόνο, για μια ώρα.
Πλάστε τα μπιφτέκια με 120γρ (περίπου) μείγμα το καθένα. Για να κάνετε ισομεγέθη μπιφτέκια, χρησιμοποιείστε την κούπα – μεζούρα του μισού ή ενός φλιτζανιού, για να παίρνετε ίδια ποσότητα κιμά. Πλάστε τα καλά να γίνουν μπάλα, πατήστε τα ελαφρά και τοποθετήστε τα σε λαδωμένο ταψί. Αν βγουν μεγάλα τα μπιφτέκια να κόψετε κυδωνάτες πατάτες και όχι μικρές.
Όσα μπιφτέκια δεν χωράνε στο ταψί, τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και καταψύξτε τα.
Καθαρίστε τις πατάτες. Κόψτε στο σχήμα που θέλετε (κυδωνάτες, φέτες, μικρά κομμάτια). Βάλτε τις σε κατσαρόλα με κρύο νερό και χυμό λεμονιού και αφήστε τις να βράσουν, τόσο όσο να τρυπιούνται με τη μύτη του μαχαιριού, περίπου 10 λεπτά.
Ο χυμός λεμονιού τις κρατά σφικτές ενώ βράζουν και δεν τις αφήνει να λιώσουν.
Στραγγίξτε τις. Πάρτε όσες θέλετε για το φαγητό και τις υπόλοιπες αφού κρυώσουν βάλτε τις τυλιγμένες σε βαμβακερή πετσέτα στο ψυγείο. Όποτε θελήσετε τηγανητές πατάτες ή ομελέτα με πατάτες, θα έχετε σε χρόνο μηδέν!
Αυτές που θα χρησιμοποιήσετε για να συνοδέψουν τα μπιφτέκια, βάλτε τις ζεστές σε σακούλα τροφίμων μαζί με λάδι, ρίγανη, αλάτι και μουστάρδα (έτοιμη όχι σε σκόνη γιατί πικρίζει) και αφήστε τις να κρυώσουν. Αυτές όσο κρυώνουν ρουφάνε τα υλικά. Είναι σαν να μαρινάρονται μ’αυτόν τον τρόπο.
Σκορπίστε τις πατάτες ανάμεσα στα μπιφτέκια. Ακουμπήστε φέτες ντομάτας πάνω στα μπιφτέκια (αν θέλετε). Περιχύστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με λίγο αλάτι.
Δεν βάζουμε νερό στο ταψί γιατί οι πατάτες είναι βρασμένες και πρέπει να στεγνώσουν και να ροδίσουν. Τα μπιφτέκια επίσης έχουν τα δικά τους υγρά αν όμως θέλετε σάλτσα στο ταψί τότε προσθέστε μια κούπα νερό.
Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200c με αέρα για 30-40 λεπτά για να ροδίσει καλά το φαγητό. Μόλις βγάλετε το φαγητό μπορείτε να προσθέσετε μουστάρδα
Υλικά:
Για τα μπιφτέκια
1 κιλό κιμά (μπορείτε να βάλετε μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα στον τρίφτη
1 ποτήρι του νερού φρυγανιά τριμμένη (περίπου μισό σακουλάκι)
1 κούπα στυμμένο άσπρο ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο που θα το έχουμε μουλιάσει)
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
Μισό κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 Ντομάτα σε λεπτές φέτες
Για τις πατάτες
5 (ή περισσότερες) μέτριες πατάτες
Χυμό από 3 λεμόνια
Μουστάρδα
Ελαιόλαδο (σχεδόν μισή κούπα)
Αλάτι
Ρίγανη