http://sydagesgr.blogspot.com/2017/03/xtapodi-makaronia.html

Ανοίγετε την κουκούλα του χταποδιού, την αναποδογυρίζετε και αφαιρείτε το δόντι και ότι άλλο έχει μέσα. Πλένετε το χταπόδι και το αφήνετε σε σουρωτήρι



Βάζετε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε μέσα το χταπόδι ολόκληρο όπως είναι. Το χταπόδι μαζεύει και βγάζει τα υγρά του. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε το χταπόδι να βράσει στο ζουμί του. Μόλις απορροφήσει τα υγρά του το χταπόδι και μαλακώσει αρκετά το βγάζετε από την κατσαρόλα και το κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.

Ρίχνετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίχνετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε ελαφρά και προσθέτετε το χταπόδι. Σοτάρετε λίγο ακόμη και σβήνετε με το κρασί.

Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτετε την ντομάτα, τα μπαχαρικά, το φύλλο δάφνης και αλατοπίπερο. Αφού πάρει μια δυο βράσεις σε δυνατή φωτιά το φαγητό, τη χαμηλώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για μισή με μία ώρα περίπου. Μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το χταπόδι και να μελώσει η σάλτσα του.

Παράλληλα, βράζετε τα μακαρόνια της επιλογής σας σε ξεχωριστή κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη βράσουν εντελώς. Τα στραγγίζετε κρατώντας ένα ποτήρι από το νερό τους και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με το χταπόδι. Προσθέτετε λίγο νερό από αυτό που κρατήσατε και βράζετε μέχρι να μαγειρευτούν εντελώς τα μακαρόνια, προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί

Υλικά
1 χταπόδι 1.200γρ. περίπου
1 πακέτο μακαρόνια (ότι σας αρέσει)
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 νεροπότηρο γλυκό σαμιώτικο κρασί
Μισό κιλό ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
Μπαχαρικά
1 Φύλλο δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι